ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας υποστηρίζει και προωθεί τις αξίες της βιωσιμότητας στην κοινωνία και τους ανθρώπους. Εφαρμόζει πολυάριθμα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συνεδρίου. Από τον προγραμματισμό της εκδήλωσης μέχρι την εκτέλεση και από τη στιγμή που θα αρχίσετε να εξετάζετε τις ταξιδιωτικές σας ρυθμίσεις μέχρι να επιστρέψετε από το συνέδριο.

Αυτό το συνέδριο φιλοδοξεί να επιφέρει βιώσιμες λύσεις, να λειτουργήσει ως έμπνευση και να αυξήσει το επίπεδο τόσο της μάθησης όσο και της ευαισθητοποίησης, ότι οι θετικές επιπτώσεις θα υπερβούν τις αρνητικές.

  • Αποφεύγουμε την εκτύπωση και στοχεύουμε σε ένα γραφείο σχεδόν χωρίς χαρτί
  • Χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιήσιμα ή κομποστοποιήσιμα υλικά για σήματα, σκεύη και άλλο γραπτό υλικό
  • Προσφέρουμε ανέπαφο check-in για αντιπροσώπους και επισκέπτες του συνεδρίου
  • Μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας εφαρμόζοντας φωτισμό LED και οθόνες
  • Επιλέγουμε τοπικούς προμηθευτές για να αποφεύγουμε τη μεταφορά εμπορευμάτων και ανθρώπων σε μεγάλες αποστάσεις
  • Επιλέγουμε εποχιακά και τοπικά τρόφιμα για το catering και παραγγέλνουμε προσεκτικά για να αποφύγουμε τη σπατάλη τροφίμων
  • Μειώνουμε τα απόβλητα εκδηλώσεων επιλέγοντας επαναχρησιμοποιούμενα μαχαιροπίρουνα τροφίμων και ποτών
  • Επιλέγουμε συνεργάτες catering με προγράμματα κομποστοποίησης τροφίμων και απορριμμάτων
  • Επιλέγουμε ελληνικά προϊόντα από μικρούς τοπικούς παραγωγούς και ελληνική διατροφή πλούσια σε φυτά
  • Παρέχουμε μπουκάλια που μπορούν να ξαναγεμιστούν με νερό βρύσης
  • Μειώνουμε τον αριθμό και την ποικιλία των ανέσεων
  • Προσφέρουμε βιώσιμες δραστηριότητες στους επισκέπτες, όπως πεζοπορία ή επίσκεψη σε πολιτιστικούς χώρους
  • Ενθαρρύνουμε τους αντιπροσώπους να περπατούν από και προς τις συνεδριάσεις και να προωθούμε τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως μετρό, υβριδικά λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ.
  • Τρέχουμε ένα πρόγραμμα διαχείρισης άνθρακα με μια εξειδικευμένη εταιρεία για τη μέτρηση και τη μείωση των εκπομπών
  • Στοχεύουμε στην εξουδετέρωση άνθρακα του αποτυπώματος άνθρακα σε όλα τα συνέδρια που διοργανώνουμε, υπολογίζοντας την αποζημίωση, επιλέγοντας να υποστηρίξουμε ένα έργο του ΟΗΕ που είναι θετικό για το περιβάλλον και το κλίμα

Ταξίδι

  • Χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί για ταξί κατά την πλοήγηση στην πόλη
  • Όταν χρησιμοποιείτε ταξί, μπορεί να σκεφτείτε να το μοιραστείτε με έναν από τους συναδέλφους σας

Ξενοδοχείο

  • Χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό μόνο εάν είναι απαραίτητο
  • Κλείστε τα φώτα και την τηλεόραση όταν βγαίνετε από το δωμάτιο
  • Συνεργαζόμαστε με ξενοδοχεία που εφαρμόζουν πράσινες πολιτικές

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου

  • Φέρτε το δικό σας πτυσσόμενο φλιτζάνι ταξιδιού για καφέ/τσάι για να αποφύγετε τα φλιτζάνια σε πακέτο
  • Φέρτε το δικό σας μπουκάλι νερό και ξαναγεμίστε το
  • Πάρτε μόνο έντυπο υλικό μάρκετινγκ και ενημέρωσης που σας ενδιαφέρει πραγματικά και που θα χρησιμοποιήσετε
Dr. Jurado-Fasoli

Dr. Jurado-Fasoli is an Assistant Professor in the Department of Physiology at the University of Granada, Spain, and a researcher at the Sport and Health University Research Institute (iMUDS). He holds a PhD in Biomedicine from the University ofGranada and is a Registered Dietitian-Nutritionist. His research focuses on human physiology, nutrition, dietary supplementation, and exercise, particularly in relation to metabolic health and performance. He has authored more than 80 peer-reviewed scientific papers, many in top-quartile journals, and has received several distinctions, including the Best Doctoral Thesis Award (2023–2024) from the Spanish Society of Physiological Sciences. Dr. Jurado-Fasoli has conducted research stays in leading institutions such as Yale University, Leiden University Medical Center, and Chalmers University of Technology, and has active collaborations with international research groups. His work aims to advance precision nutrition strategies for improving health and physical performance.

Prof. Eric Robinson

Eric is a Professor of Psychology & Public Health at the University of Liverpool, UK. His research examines how food policy can be used to improve population diet and reduce obesity. His work has directly informed and evaluated national dietary policy, as well as being recognised by the World Obesity Federation (Outstanding New Faculty Member, 2016) and leading national, European and international scientific societies (2010-2024).

Dr. Mark Hopkins

Dr. Mark Hopkins is an Associate Professor of Nutritional Physiology and an UKRI Future Leaders Fellow within the School of Food Science & Nutrition, University of Leeds, UK. His work aims to link whole-body metabolism and psychological function with human behavior to gain a better understanding of how eating behavior is shaped by our physiology, and how these relationships are altered under differing conditions of energy balance. In particular, he is interested in 1) the relationships between body composition, energy expenditure and appetite control, 2) the role of fat-free mass and resting metabolic rate on the control of appetite, 3) the impact of exercise on appetite control, and 4) the biological and behavioral compensatory mechanisms that resist diet and exercise-induced weight loss.
Mark has published extensively in the areas of human appetite, energy balance and obesity, with >100 peer-reviewed research articles, a Scopus H-index of 35 (Google Scholar = 42), and >3900 Scopus citations (Google Scholar >6600). He has successfully obtained £4.9 million in research funding, including £2.4 million as PI (UKRI Future Leaders Fellowship; Wellcome) and £2.5 million as Co-I (National Institute for Health Research; White Rose University Consortium). He has authored two expert position statements on exercise and appetite control for the British Association of Sport & Exercise Sciences (the professional body for sport and exercise sciences in the UK) and is an author on the recent American College of Sports Medicine’s consensus statement on Physical Activity and Excess Body Weight and Adiposity for Adults. He is the Network Lead for the Association for the Study of Obesity Yorkshire Region, and a steering committee member for the BBSRC ORIC Research Hub, INFORM, and the Movement and Physical Activity Interdisciplinary Research Network at the University of Leeds, UK.