ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων® ιδρύθηκε το 1969 στην Αθήνα και αποτελεί τον επίσημο φορέα εκπροσώπησης των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Επιπλέον είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD) από το 1982 και της Διεθνούς Επιτροπής Συλλόγων Διαιτολόγων (ICDA) από το 1984, καθιστώντας τον, τον μοναδικό διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα εκπροσώπησης των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων στην Ελλάδα.

Σκοπός του είναι η προαγωγή της Δημόσιας Υγείας μέσω της ενημέρωσης των επιστημόνων και του κοινού για τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της διατροφής και της υγείας.

Ο ΠΣΔΔ εκδίδει έντυπο υλικό και διοργανώνει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα επιστημονικές δράσεις, μεταξύ των οποίων επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, ομιλίες για το κοινό και οργανωμένες εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση τόσο των επιστημόνων υγείας όσο και του κοινού.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (Π.Σ.Δ.Δ.) εκπροσωπείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Επίσης, εκλέγεται τριμελής Ελεγκτική Επιτροπή καθώς και τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο. Όλα τα σώματα έχουν 3ετή θητεία.

Η σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, όπως προέκυψε από τις εκλογές του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου 2022 και συστάθηκε με σχετική απόφαση του νέου Δ.Σ. (αρ.απ. Δ.Σ. 1 /13.12.22), είναι η ακόλουθη:

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος: Πρεβέντη Φανή

Αντιπρόεδρος: Βλασσόπουλος Αντώνιος

Γεν. Γραμματέας: Παξιμαδάς Χρήστος

Ταμίας: Τσίγκας Αλέξανδρος 

Ειδικοί Γραμματείς

  • Ειδικός Γραμματέας Επικοινωνίας:Δερδεμέζης Χρήστος
  • Ειδικός Γραμματέας Νομικών/Οργανωτικών Θεμάτων:Βαραγιάννης Παναγιώτης
  • Ειδικός Γραμματέας Εκπαιδευτικών Θεμάτων:Κολομβότσου Αναστασία

Για περισσότερες πληροφορίες για τον Π.Σ.Δ.Δ. επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα 🔗 www.hda.gr 

Dr. Jurado-Fasoli

Dr. Jurado-Fasoli is an Assistant Professor in the Department of Physiology at the University of Granada, Spain, and a researcher at the Sport and Health University Research Institute (iMUDS). He holds a PhD in Biomedicine from the University ofGranada and is a Registered Dietitian-Nutritionist. His research focuses on human physiology, nutrition, dietary supplementation, and exercise, particularly in relation to metabolic health and performance. He has authored more than 80 peer-reviewed scientific papers, many in top-quartile journals, and has received several distinctions, including the Best Doctoral Thesis Award (2023–2024) from the Spanish Society of Physiological Sciences. Dr. Jurado-Fasoli has conducted research stays in leading institutions such as Yale University, Leiden University Medical Center, and Chalmers University of Technology, and has active collaborations with international research groups. His work aims to advance precision nutrition strategies for improving health and physical performance.

Prof. Eric Robinson

Eric is a Professor of Psychology & Public Health at the University of Liverpool, UK. His research examines how food policy can be used to improve population diet and reduce obesity. His work has directly informed and evaluated national dietary policy, as well as being recognised by the World Obesity Federation (Outstanding New Faculty Member, 2016) and leading national, European and international scientific societies (2010-2024).

Dr. Mark Hopkins

Dr. Mark Hopkins is an Associate Professor of Nutritional Physiology and an UKRI Future Leaders Fellow within the School of Food Science & Nutrition, University of Leeds, UK. His work aims to link whole-body metabolism and psychological function with human behavior to gain a better understanding of how eating behavior is shaped by our physiology, and how these relationships are altered under differing conditions of energy balance. In particular, he is interested in 1) the relationships between body composition, energy expenditure and appetite control, 2) the role of fat-free mass and resting metabolic rate on the control of appetite, 3) the impact of exercise on appetite control, and 4) the biological and behavioral compensatory mechanisms that resist diet and exercise-induced weight loss.
Mark has published extensively in the areas of human appetite, energy balance and obesity, with >100 peer-reviewed research articles, a Scopus H-index of 35 (Google Scholar = 42), and >3900 Scopus citations (Google Scholar >6600). He has successfully obtained £4.9 million in research funding, including £2.4 million as PI (UKRI Future Leaders Fellowship; Wellcome) and £2.5 million as Co-I (National Institute for Health Research; White Rose University Consortium). He has authored two expert position statements on exercise and appetite control for the British Association of Sport & Exercise Sciences (the professional body for sport and exercise sciences in the UK) and is an author on the recent American College of Sports Medicine’s consensus statement on Physical Activity and Excess Body Weight and Adiposity for Adults. He is the Network Lead for the Association for the Study of Obesity Yorkshire Region, and a steering committee member for the BBSRC ORIC Research Hub, INFORM, and the Movement and Physical Activity Interdisciplinary Research Network at the University of Leeds, UK.